Biroju ēku energoefektivitātei plānots ieguldīt 2 miljonus eiro

Nekustamo īpašumu attīstītājs LNK Properties, ieguldot 700 tūkstošus eiro, ar jaudīgiem saules paneļiem ir aprīkojis trīs pašu īstenotus projektus Rīgā – Mūkusalas un Kalnciema birojus, kā arī jauno A klases biroju ēku V118 Krišjāņa Valdemāra ielā, nodrošinot energoefektivitāti komerctelpās 30 000 kvadrātmetru platībā. Ap 2000 uzstādīto saules paneļu kopējā jauda ir 800 kilovati, un to saražotā elektroenerģija tiek izmantota biroju ēku pašpatēriņam.

 

Videi draudzīgi risinājumi ir viens no LNK Properties attīstības stūrakmeņiem, kam plānotais ieguldījums līdz nākamā gada beigām ir 2 miljoni eiro. Tas ietver saules paneļus, kā arī auto elektrouzlādes staciju tīklu attīstību. “Veidojot jaunus un attīstot esošos projektus, mēs strādājam ar atbildību pret nākamajām paaudzēm, tiecoties ne vien nodot saviem lietotājiem pēc iespējas zaļāku ēku, bet attīstot videi un cilvēkiem draudzīgus risinājumus arī tālākajos ēkas dzīves cikla posmos,” norāda LNK Properties valdes loceklis Pāvels Broitmans. Inovācijas un digitalizācija nekustamo īpašumu nozarē paver plašas iespējas ilgtspējīgiem risinājumiem, sākot no ekoloģiskiem būvmateriāliem, zemu CO2 emisiju tehnoloģijām, atjaunojamās enerģijas izmantošanas, viedās ēku vadības (BMS) un beidzot ar videi draudzīgu transportu un dažādu mikromobilitātes risinājumu veicināšanu. “LNK Properties ilgtspējīga pieeja izpaužas visās nekustamā īpašuma projekta stadijās, no zemesgabala izvēles līdz būvniecībai un ekspluatācijai,” uzsver P.Broitmans. 

 

Ilgtspējīgi risinājumi ekoloģijai un darbinieku labsajūtai

 

Efektīvi ilgtspējas risinājumi ekoloģijai, ekonomijai un visbeidzot ērtībām, ir redzami un jūtami šovasar atklātajā septiņu stāvu A klases biroju ēkā V118. Pirmkārt, īstenojot šo projektu, saglabāts ēkas dzelzsbetona karkass, kas ievērojami mazināja būvgružu apjomu. Otrkārt, ēkā viscaur izmantots tikai LED apgaismojums, samazinot elektroenerģijas patēriņu. Treškārt – ēkai uzstādītās ārējās automātiskās žalūzijas, kas automātiski aizveras saulainās dienās, pasargā ēku no uzsilšanas. Ceturtkārt, ēkai ir labs siltinājums un trīs kameru selektīvo stiklu logi, paaugstinot ēkas energoefektivitāti līdz A līmenim. Tāpat visas ēkas apdarē izmantoti ilgtspējīgi materiāli. Pateicoties visām šīm darbībām V118 biroja ēka ir ieguvusi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikātu, kas ir starptautiska atzinība, jo LEED ir viena no pasaulē visplašāk izmantotajām zaļo ēku vērtēšanas sistēmām.

 

Domājot par darbinieku un viesu labbūtību V118 biroja ēkas ventilācijas sistēmā iekļauta gaisa mitrināšana, kas uzlabo telpu mikroklimatu apkures sezonā. Tāpat ēkas lietotāji gan darbam, gan atpūtai novērtē zaļo jumtu, ēkā esošās labiekārtotās terases, elektroauto uzlādes stacijas, stāvvietu elektroskūteriem, slēgto velostāvvietu, kā arī dušas un ģērbtuves aktīvas mikromobilitātes cienītājiem. Savukārt, lai saudzētu dabu, plastmasas ieejas karšu vietā tiek izmantots digitāls risinājums mobilajos telefonos. 

 

Vairāk informācijas:
Liene Jurkāne
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
Tālrunis: +371 26453661