10 kļūdas no kā izvairīties, pērkot dzīvokļus būvniecības stadijā

Dzīvokļa iegāde ir ļoti svarīgs solis ikviena cilvēka un ģimenes dzīvē, tāpēc tam jābūt rūpīgi pārdomātam. LNK Properties valdes locekle Aleksandra Strode, kas jau 20 gadus vada Dzīvojamo īpašumu departamentu, un Latvia Sotheby’s International Realty īpašniece Ilze Mazurenko, kas jau vairāk kā 20 gadus nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārdošanu, ir apkopojušas galvenās kļūdas, ko bieži pieļauj, pērkot īpašumu jaunbūvē vai būvniecības stadijā esošā mājā, un padomus, kā no tām izvairīties.

1.    Vajadzības un prasības


Pirmkārt un galvenokārt, ir svarīgi apzināties savas vajadzības un prasības jaunajai dzīvesvietai. Nepieciešams nodefinēt optimālo platību, kas atbilst iedzīvotāju skaitam, atrašanās vietu un nepieciešamo infrastruktūru. Šīs prasības jāizvērtē pirms īpašuma meklēšanas, lai nodrošinātu, ka jaunā dzīvesvieta būs piemērota ilgtermiņā – skolas, autostāvvietas, aktīvās atpūtas iespējas utt.


2.    Reklāmas upuris

Nekustamo īpašumu attīstītāji reklamē savus projektus visos iespējamos kanālos – vides reklāmas, reklāmas sabiedriskajā transportā, digitālajā vidē un pat televīzijā. Nenoliedzami, reklāmas materiāli ir pievilcīgi un rada sajūtu, ka labāku piedāvājumu neatrast. Tāpēc, ietekmējoties no reklāmām, pieņem lēmumu pārsteidzīgi, jau nākamajā dienā parakstot priekšlīgumu. Lai izvairītos no šīs kļūdas, iesakām rūpīgi izpētīt tirgu un attīstītāju pieredzi, kā arī pārdomāt savas prasības jaunajam īpašumam – cenu, platību, infrastruktūru utt.

 

3.    Ticēt attīstītāja nepamatotajiem solījumiem


Attīstītāji bieži sola, ka nākotnē apkārtnē būs bērnudārzi, skolas, kafejnīcas, sakārtotas ielas un pilsētas sabiedriskais transports, un dzīvokļu vērtība tik augs. Ir svarīgi pārbaudīt teritoriālo plānojumu un attīstības plānus, lai pārliecinātos, vai solījumi ir reāli. To var izdarīt, apskatot pašvaldību mājaslapas, izpētot infrastruktūras attīstības plānus vai pieprasot šos solījumus iekļaut līguma dokumentācijā, lai izvairītos no dzīves pļavas vidū ilgus gadus.

 

4.    Apkārtnes neizpētīšana


Lai gan vizualizācijas var būt iespaidīgas, pirms dzīvokļa iegādes iesakām vairākas reizes apmeklēt tā atrašanās vietu un pavadīt tur laiku dažādos diennakts laikos un nedēļas dienās. Tas palīdzēs sajust, kā būs dzīvot šajā vietā tuvākos piecus gadus katru dienu un pārliecināties, ka kvalitāte atbilst skaistajām vizualizācijām, kā arī apkārtne ir ērta, komfortabla un atbilst visām izvirzītajām prasībām. 

 


5.    Neuzticēties nekustamā īpašuma aģentiem



Profesionāli nekustamā īpašuma aģenti ir akreditēti speciālisti ar pieeju profesionālai statistikai, juridiskai un finansiālai informācijai par projektiem. Viņi nepārdos īpašumu no neuzticama attīstītāja. Tāpēc uzticēšanās aģentiem ir būtiska, tāpat kā uzticamies viesnīcu rezervācijas sistēmām, piemēram, booking.com.

 


6.    Bailes pirkt no attīstītāja nulles ciklā



Pēdējos gados tirgus ir stabilizējies un to aizņem lielie attīstītāji, kas nepārtraukti piedāvā jaunus īpašumus. Visiem attīstītājiem ir mērķis darboties ilgtermiņā, un reputācija tiem ir ļoti svarīga. Tāpēc, ja attīstītājam ir laba reputācija un finanšu rādītāji ir  stabili, bailes pirkt dzīvokli būvniecības nulles ciklā bieži vien ir nepamatotas.

 


7.    Atteikties no profesionāliem pakalpojumiem līguma slēgšanā



Slēdzot priekšlīgumu, ir svarīgi izmantot profesionāļu pakalpojumus – juridiskos un finanšu, lai pārliecinātos par īpašnieku, īpašumtiesībām, līguma nosacījumiem. Tāpat būtiski ir skaidri atrunāti maksājumu grafiki, soda sankcijas par kavējumiem, līguma laušanas iespējas, kā arī detalizēti norādīt, kādā stadijā ir projekts un kad tiks pabeigti dažādi būvdarbi. Jāsaprot kāda dokumentācija būs nepieciešama finanšu iestādēm un jāspēj to visu korekti sagatavot. Lai nerastos pārpratumi, šīs un citas nianses labāk uzticēt profesionāļiem. 

 

8.    Neizpētīt attīstītāja pieredzi



Sociālie tīkli, mājaslapas un atsauksmes internetā var sniegt informāciju par attīstītāja pieredzi un reputāciju. Pārliecinieties, ka informācija ir konkrēta un ietver datus par termiņiem un atbildīgajām personām. Ir svarīgi arī izpētīt iepriekšējos projektus, to kvalitāti un klientu atsauksmes. Apmeklējiet attīstītāja pabeigtos projektus, lai novērtētu projektu kvalitāti. Papildus, pārbaudiet, vai attīstītājam ir nepieciešamās licences un sertifikāti, kas apliecina viņa profesionalitāti, kā arī pārliecināties par finanšu reputāciju un spēju pabeigt projektus noteiktajos termiņos.

 


9.    Nepārbaudīt projekta dokumentāciju



Svarīgi ir zināt, kādā stadijā ir projekts un, vai tam ir uzticams un pieredzējis arhitekts. Vai projekts ir tikai minimālā sastāvā, kas var ievilkties gadiem ilgi, vai arī tas ir saskaņots tehniskais projekts. Pārbaudiet, vai projektam ir visas nepieciešamās atļaujas un saskaņojumi no attiecīgajām pašvaldības un valsts institūcijām. Pārliecinieties, ka projektā ir iekļauti visi būvniecības plāni, materiālu specifikācijas un kvalitātes kontroles procedūras. Tāpat izpētiet, vai ir skaidri noteikti termiņi un atbildīgie par katru būvniecības posmu, lai novērstu iespējamas kavēšanās un nodrošinātu projekta savlaicīgu pabeigšanu.

 


10.    Nepārliecināties par būvnieka pieredzi



Pieredzējuši būvnieki garantē augstu darba kvalitāti un uzticamību, kas ir izšķiroši veiksmīgai projekta īstenošanai. Tāpat svarīgi ir solīto termiņu izpilde, iekļaušanās budžetā, būvnormatīvu un regulējumu pārzināšana. Būvnieka pieredze ļauj ātri un efektīvi risināt būvniecības laikā radušos izaicinājumus, nodrošinot projekta nepārtrauktību. 
Rūpīgi izpētot tirgu, izvērtējot attīstītāju pieredzi un projektus, kā arī konsultējoties ar profesionāļiem, iespējams pieņemt daudz pārdomātākus lēmumus un izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem nākotnē. Izvairīšanās no šīm kļūdām palīdzēs nodrošināt, ka dzīvokļa iegādes process būs veiksmīgs, tas atbildīs izvirzītajām vajadzībām un būs uzticama nākotnes investīcija.